Analoge kameraer

Lær mer om analoge kameraer

Et analogt kamera er en motpol til dagens enorme utvalg av digitale kameraer. Med polaroidkamera får du bildet i hånden like etter at blinkskuddet er knipset. Slike kamera er nå blitt en stor trend, spesielt til begivenheter som fest og bryllup. Vi knipser bilder med mobiltelefoner og digitale kamera som aldri før, men de fleste av disse vil aldri henge på veggen eller legges i et fotoalbum. Med et analogt polaroidkamera kan du forevige øyeblikket uten en langsom og dyr fremkallingsprosess.

Analog fotografering nådde et høydepunkt på starten av 2000-tallet. Siden den gang har det norske salget av analoge kameraer sunket betydelig. Digitale kameraer troner på toppen, og er førstevalget for både hobbyfotografer og profesjonelle. Nå ser det likevel ut til at analog fotografering er på vei inn i trendbildet igjen, og de siste årene har salget av analoge kameraer økt. Analog fotografering er en retrotrend som tiltrekker flere og flere mennesker. Både unge og de med tidligere erfaring med filmruller.

Hva er et analogt kamera?

Det finnes tre hovedtyper analogkameraer: speilrefleks-, kompakt- og målsøkerkameraer. Hvilket kamera som er det riktige for deg, avhenger av hva du legger i fotograferingen og dine behov. Dersom du ønsker å gå i dybden på disse ulike typene, foreslår vi at du søker etter mer inngående informasjon på nettet. Men kort sagt, et analogt kamera er et kamera som krever en annen type lagringsmedium enn et digitalt minnekort. Analoge kamera bruker derfor ulike typer film.

Ønsker du å anskaffe deg et digitalt kamera, kan du begynne å lete i bruktbutikker eller på nettet. Det er også mange som har analoge kamera liggende på loftet eller andre steder hvor du lagrer ting du ikke har brukt på en stund. Mange kvitter seg med analoge kamera, og du finner de ofte på loppemarkeder også. Nettsider som Finn og eBay har også en del analoge kameraer, og er best hvis du er på jakt etter et spesielt merke.

Kom i gang med ditt analoge kamera!

Analoge kamera har hatt en viss popularitet igjen de seneste årene. De fleste i dag tar bilde med smarttelefonen eller et digitalt kamera, men analoge kamera har også en del fordeler. Den store forskjellen er at du bytter ut minnebrikken eller datalagringen med film som må fremkalles. Det er mange muligheter for å eksperimentere med et analogt kamera, hvis du gjør deg godt kjent med de mulighetene som ligger i innstillingene og å bruke film.

Analoge speilreflekskameraer er det mest vanlige for deg som vil ta gode bilder. På disse kan du bytte objektiver og har optiske søkere. Det er mange likhetstrekk mellom de digitale og analoge speilreflekskameraene. Hvis du har et digitalt kamera av et anerkjent merke som Nikon eller Pentax vil du noen ganger oppleve at du kan bruke de samme objektivene på et eldre analogkamera. Du kan enkelt søke på nettet for mer informasjon om dette.

Noen utfordringer med analoge speilreflekskamera

Det er mange bra ting med analoge speilreflekskamera, men noen ulemper vil vi også nevne. Mange av dem har ikke automatisk eksponering, slik at du må kunne en del om blender og lukketid. Skal du anskaffe deg et analogt speilreflekskamera må du også sjekke om det har auto-fokus. En del av kameraene har ikke det, og da må du vri på objektet selv. Det er spesielt de billigste kameraene som ikke har denne funksjonen.

Kodak var ledende når det gjaldt analog film før i tiden. I 2012 sluttet de å lage klassikeren Ektachrome, en analog 35 mm-film. Det var rett og slett ikke nok etterspørsel i markedet lenger for film. Men på elektronikkmessen CES i Las Vegas i 2017 var det mange som ble positivt overrasket da Kodak relanserte Ektachrome, slik at den blir mulig å få kjøpt i butikkene igjen. Filmelskere verden rundt var begeistret over denne nyheten.

Analoge kompaktkameraer

Kompaktkameraer kjenner de fleste av oss til, og disse fantes også i analoge utgaver. De har som regel ikke så mange manuelle innstillinger, og var perfekt for de som ville ta bilder på ferier og syntes det var litt mye å ha med seg et speilreflekskamera. Det er også en fordel at du får fordelene ved ta analoge bilder, uten at du må sette deg inn i en masse detaljer som du må med et speilreflekskamera.

Analoge målsøkerkameraer

Dette er kameraer som er noe midt i mellom de to andre typene. Med et analog målsøkerkamera fokuserer du gjennom en søker du holder opp mot øyet. Du ser altså ikke gjennom kameralinsen som du gjør med et speilreflekskamera. Dette vil virke veldig forskjellig fra det du er vant til med et digitalt kamera, så det kan være lurt å teste om du liker dette før du kjøper denne typen kamera. Noen målesøkekameraer kan bytte objektiv.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *