Hasselblad

Hasselblad er et av svært få svenske kameramerker. Selskapets historie strekker seg helt tilbake til midten av 1800-tallet. I 1888 ble Hasselblad svensk distributør av kameraene fra Kodak Eastman etter at et medlem av Hasselblad-familien hadde møtt George Eastman i USA. Hasselblad har aldri vært et merke som satser på massemarkedet med billige eller lett tilgjengelig kameraer, men mer på eksklusive og spesielle kameraer for profesjonelle og entusiaster med fotografering som brennende interesse.

Det som Hasselblad kanskje er mest kjent for er at NASA brukte Hasselblad-kameraer på flere av sine oppdrag i verdensrommet. Vi kommer tilbake i mer detalj om dette, men den dag i dag finnes det flere Hasselblad-kameraer som ligger igjen på månens overflate. I nyere tid har Hasselblad blitt kjøpt opp av aktører fra Asia og per i dag er det produsenten av droner DJI som eier hele eller en majoritet i selskapet.

Tidlig historie

Som nevnt har Hasselblad aner helt tilbake til midten av 1800-tallet, og var også en periode importør av Kodak Eastman kameraer og utstyr. I løpet av første halvdel av 1900-tallet var kameradelene av selskapet plassert i et eget selskap Fotografiska AB. I en periode drev også Victor Hasselblad et eget selskap Victor Foto etter uoverensstemmelser med resten av familien. Det var også Victor som under andre verdenskrig lagde det første kameraet for det svenske militæret.

Dette kameraet var laget med utgangspunkt i et tysk kamera fra et styrtet fly og var begynnelsen på flere kameraer fra Hasselblad for det svenske militæret. I løpet av andre verdenskrig tok Karl Erik Hasselblad og Victor Hasselblad igjen kontroll over familieselskapet. En del andre produkter som klokker og armbåndsur ble også produsert av Hasselblad i løpet av krigen, men det var hele tiden kameraer som var Victors sitt største fokus for selskapet.

Etter andre verdenskrig

Perioden etter andre verdenskrig var preget av innovasjon og nye kameraer helt fram til det ikoniske 500C kameraet ble lansert i 1957. Dette kameraet ville bli produsert i ulike varianter helt fram til 2013 og ble utgangspunktet for Hasselblads designspråk. Ikke så mange år senere i 1962 begynte NASA å bruke Hasselblad kameraer, som vi kommer tilbake til senere. I 1966 solgte Hasselblad det som var igjen av distribusjon av kamerautstyr til Kodak.

Fra da av var selskapet helt fokusert på sine egne eksklusive kameraer. I løpet av 1970-tallet og fremover har selskapet hatt mange forskjellige eiere. I begynnelsen var det svenske investorer som Säfveån AB, en kort periode som børsnotert selskap og etter det heleid av Incentive AB. Selskapet klarte også i samarbeid med andre kameraselskaper å overleve inn i den digitale tidsalderen, noe som ikke gikk like bra for andre som for eksempel Kodak.

Hasselblad på månen

At NASA har brukt kameraer fra Hasselblad på flere av reisene til månen har uten tvil hatt en stor verdi for Hasselblad. Selve salget av kameraer trenger ikke nødvendigvis å bringe inn veldig mye penger, spesielt i og med at NASA fikk spesielt modifiserte kameraer. Men markedsføringsverdien av å være det kameramerket som NASA benytter seg av, kan ikke undervurderes. Hasselblad har ved flere anledninger brukt dette som en del av sitt eksklusive image.

Det har blitt brukt kameraer fra Hasselblad både ved flere av NASAs oppdrag til månen, og helt fram til reiser med romfergen. I løpet av denne tiden har det vært brukt mange ulike modeller, alle spesielle versjoner laget for NASA. Opprinnelig ble Hasselblads produkter valgt fordi det var lett å bytte mellom ulike linser og film-magasiner. Det ble også gjort endringer slik at det skulle være lett for astronauter å benytte også med begrenset plass.

Oppkjøp

I 2003 ble Hasselblad kjøpt opp av Shriro-gruppen som lenge hadde distribuert Hasselblads produkter i store deler av Asia. Dette fulgte på en periode der Hasselblad også fremgangsrikt hadde samarbeidet med Fujifilm om overgangen til digitale kameraer. Samarbeidet gikk så langt som at en modell av Hasselblads kameraer ble solgt under Fujifilms navn i Japan. I nyere tid har Hasselblad også prøvd å diversifisere seg ved å kjøpe opp annen virksomhet innenfor profesjonell bildebehandling.

Nåtid

Det seneste i en lang rekke av oppkjøp er at den kinesiske produsenten av droner DJI i følge kilder skal ha kjøpt en majoritet av eller hele Hasselblad. Dette følger etter at de kjøpte en minoritetsandel i 2017 av selskapet Ventizz. Det er ikke uvanlig at kinesiske selskaper kjøper opp europeiske selskaper, og Volvo er et ganske godt eksempel som tilsvarer Hasselblad her. Det blir spennende å se hvordan DJI kommer å utvikle varemerket.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *