Kodak

Den populære klassikeren Kodak!

Kodak ble grunnlagt helt tilbake i 1888, fire år etter at grunnleggeren George Eastman tok patent på et konsept med film på rull. Dette ble starten på en over 100 år lang suksesshistorie innen film og kameraer, og Kodak dominerte markedet i lang tid. Det som gjorde dominansen ekstra lukrativ for Kodak, var at de hadde kontroll på hele verdikjeden, fra det fysiske kameraet til film, utstyr og materialer som ble brukt til fremkalling.

Men i dag er Kodak ikke lenger en like stor aktør innen kameraer. De har prøvd, men kan ikke hamle opp med de dominerende aktørene. I det siste har Kodak til og med relansert den klassiske Ektachrome-filmen. Det er mulig at det finnes et begrenset marked for entusiaster som faktisk ønsker å ta bilder og skape fotografier på den gamle måten. Det klassiske Kodak-navnet har selvfølgelig også fortsatt en verdi i seg selv.

Tidlig historie og dominans

Kodak var på mange måter ensbetydende med amatørfotografi på slutten av 1800-tallet. I 1892 tok Kodak i bruk sin ikoniske slogan «You press the button, we do the rest». Den sier egentlig det meste om både Kodaks betydning for den tids fotografer, men også om Kodaks dominans over markedet og verdikjeden. Det kan argumenteres for at Kodak hele veien fulgte samme strategi som produsenter av barberhøvler – der det er blader som står for inntektene.

Store deler av 1900-tallet var en eneste stor oppgang for Kodak. Selskapet beveget seg inn i noen områder utenfor fotografi, som for eksempel håndgranater under andre verdenskrig, men stort sett var det kameraer, film og tilbehør som var i fokus. Til tross for den dominerende posisjonen på markedet, så sto Kodak for innovasjon i denne perioden med kontinuerlig forbedring og forenkling. De hadde noen få mindre konkurrenter som for eksempel Polaroid, men fortsatt dominans på markedet.

Nedgang og nye konkurrenter

I 1976 sto Kodak for 90 % av salget av film, og 85 % av salget av kameraer i USA, en ekstrem dominans av markedet. Men det var nye konkurrenter som var klare for markedet. I 1984 var Fuji fra Japan den offisielle filmen til de olympiske lekene i Los Angeles. Videre inn i det som skulle vise seg å være de siste årene med analoge kameraer og klassisk film, ble konkurransen hardere.

I løpet av 80- og 90-tallet kjempet Fuji og Kodak om markedet for klassisk film, både i USA og Fujis hjemmemarked Japan. Kodak tapte stadig markedsandeler, men gitt utgangspunktet så var dette tross alt ikke den største trusselen mot selskapet. Allerede på 70-tallet hadde Kodak eksperimentert med digitale kameraer, men i og med at mye av selskapets forretningsmodell var basert på den klassiske kombinasjonen av film og fremkalling med utstyr fra Kodak, var det ikke et fokus.

Digitale kameraer overtar

I løpet av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, overtok etter hvert digitalkameraer markedet for både amatørfotografi og profesjonelt arbeid – mer eller mindre fullstendig. Dette var en dramatisk omveltning som vi helt sikkert kan hevde at ingen kunne ha forutsett ti år tidligere, men samtidig var Kodak fortsatt den dominerende aktøren på markedet. Og hvis de hadde kunnet tilby et godt produkt for digital fotografering, så kunne de kanskje ha overlevd også i den digitale tidsalder.

Kodak klarte også å kjempe seg til lederplassen innen salg av digitale kameraer i USA i 2005. Men utfordringene sto i kø for selskapet. Å selge digitale kameraer i seg selv var ikke veien til lønnsomhet, og det var mange konkurrenter på dette markedet som kunne selge kameraer billigere og ødelegge Kodaks lønnsomhet. Men det som var verre var at endringen til digitale kameraer helt fjernet grunnlaget for salg av film og utstyr til fremkalling.

Konkursbeskyttelse

Perioden fra omtrent 2011 til 2013 var tøff for Kodak, og de var i en periode under konkursbeskyttelse som i USA kalles «Chapter 11 bankruptcy protection». Etter å ha fått økonomisk hjelp fra blant annet Citigroup, kom selskapet ut av denne situasjonen i september 2013. Planen fremover er å hovedsakelig være et selskap rettet mot bedriftsmarkedet. Dette er i seg selv nesten en erkjennelse av at privatmarkedet for kameraer og fotografering er tapt for selskapet.

Nåtid

I nyere tid har Kodak prøvd seg innen mange ulike områder. De har både produsert digitale kameraer, med varierende suksess, men også mobiltelefoner og nettbrett. Mer kuriøse produkter er en kryptovaluta under navnet KodakCoin. Det kan se ut til at Kodak prøver å finne tilbake til sine røtter ved for eksempel relanseringen av Ektachrome-filmen. I en heldigital verden finnes det nemlig også fortsatt et marked for opplevelsen av for eksempel filmer laget på 35 mm-film.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *