Konica

Konicas historie begynte helt tilbake i 1873, og er dermed eldre enn mange andre store firmaer som f.eks. Kodak. Farmasøyten Rokusaburo Sugiura begynte å selge fotoutstyr i butikken sin, som var et av de største apotekene i Tokyo på den tiden. Fem år etter, i 1878, ga han bort bedriften til sin bror og startet opp en ny butikk. Den nye butikken kalte han Konishi Honten, og den lå i Nihonbashi-distriktet, som er kjent som et distrikt for forretningsmenn.

I 1903 lagde Sugiura Japans første kamera myntet på private brukere, og det første med merkenavn. Det var det håndholdte «Cherry Hand Camera», fra merket som nå het Konishi Honten (forløperen til Konica). Nye produkter ble lansert fortløpende, og Konishi Honten ble den ledende produsenten av kamera og fotoutstyr i Japan. I 1921 tok Sugiuras eldste sønn over bedriften, og firmaet ble omdøpt til Konishiroku Honten. I 1940 begynte de å produsere Japans første fargefilm, «Sakura Natural Color Film».

Rivende utvikling

Allerede i 1948 ga Konishiroku ut det første Konica-kameraet. Konicas speilreflekskameraer ble etter hvert regnet som nyskapende innen lysmåling og automatisk eksponering. I 1965 kom Konica Autoreflex, som brukte en ekstern lysmåler for automatisk eksponering basert på innstilt lukkertid. I 1968 kom Autoreflex T ut på markedet, og ble det et av de første kameraene i verden med lysmåler i objektivet, noe som etterhvert ble standard også i andre kameraer. I 1987 byttet firmaet navn fra Konishiroku til Konica.

I august 2003 ble Konica slått sammen med Minolta, en annen japansk kameraprodusent. I likhet med Konica, var Minolta et eldre velrenommert selskap, som ble stiftet i 1928. Minolta er mest kjent for tidlig å ha produsert kameraer med innebygget auto-fokus. Det nye selskapet tok navnet Konica Minolta, men allerede i 2006 la de ned den delen av firmaet som produserte fotoutstyr. Avdelingen som produserte Konicas digitale speilrefleks kameraer ble overflyttet til Sony.

Konica Autoreflex-kameraer og TTL-lysmåling

På 1960 tallet var det en stor utvikling innen lysmåling og auto eksponering. Store produsenter som Nikon, Pentax og Konica jobbet alle med auto-eksponering og å få produsert kameraer med innebygget lysmåler, såkalt TTL (Through the lens metering). Ved å la lysmåleren måle lys som ble reflektert gjennom objektivet, slapp en å ha eksterne lysmålere i tillegg til kameraet, og det ble lettere for folk uten store fotografi-kunnskaper å ta bra bilder.

Konicas Autoreflex T var det aller første 35 mm-speilreflekskameraet som hadde fokalplanlukker og TTL lysmåling i ett og samme kamerahus. Den automatiske eksponeringen var styrt av innstilt lukkertid, som kunne gå fra 1s/-1/1000. Kameraet var helt mekanisk, og det trengte kun batteri til lysmåleren. Det finnes også en sjelden utgave av denne kameratypen, Autoreflex W, som var beregnet til bruk på sportsarrangementer. Det lagde avtrykk av eksponeringstiden i hver bilderamme på kamerafilmen.

Ikke bare kameraer

Konicas historie handler ikke bare om kameraer, de produserte også en rekke andre ting som kontorutstyr, måleinstrumenter, optisk utstyr og filmruller. Film var en hoved-geskjeft i tillegg til kameraer og printere, og Konica var en anselig produsent av 35 mm film, samt fremkalling og utskrift av disse. De nådde aldri opp til tungvektere innen fotopapir og fremkalling som Fuji eller Kodak, men god kvalitet gjorde at de hadde et godt rykte på markedet.

Det første Konica fotopapiret og de første filmrullene var solgt under navnet «Sakura» som betyr kirsebærblomst, og kirsebærblomst var også en del av den tidligere logoen til Konica. I 1921 døde Rokusaburo Sugiura, og I 1923 ble Konishi College of Photography åpnet i Tokyo av hans sønn og etterkommer i Konica; Rokuemon Sugiura VII, etter et siste ønske fra hans far. Dette universitet heter i dag Tokyo Polytechnic University, og underviser i blant annet foto, manga og animasjon.

Teknologien videreført i Sony Alpha

Etter at Sony i 2006 tok over Konica Minoltas avdeling for digitale speilreflekskameraer, introduserte de kameraet Sony a. (Sony Alpha) Kameraet var basert på Konica Minoltas kamera teknologi, og inkluderte også Minolta AF SLR A-objektivmontering. Sony varemerket senere «Translucent Mirror Technology». Mellom 2006 og 2008 ble Sony den hurtigst-voksende produsenten av digitale speilrefleks kameraer, og innen 2008 hadde de en markedsandel på hele 13 % og var dermed verdens tredje største produsent av digitale speilreflekskameraer.

Konica i dag

I dag heter selskapet Konica Minolta, og blir rangert som nummer én innen industriprinterteknologi i Europa, med 34,3 % markedsandel av industriprintere. Selskapet har over 40 000 ansatte på verdensbasis, og er aktive i hele 171 land, med hovedsete i Tokyo. De har også satsningsområde innen helse, måleinstrumenter og toner. Innen helse fører de produkter innen røntgen, ultralyd og andre IT-produkter, mens måleinstrumentene som blir produsert er spektrometer, pulsoksymeter og colorimeter (et måleinstrument for fargestyring). Konica har helt sluttet å produsere kameraer.

 

 

2 thoughts on “Konica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *