Leica

Leica – tyske kvalitetskameraer

Kameramerket Leica ble grunnlagt allerede i 1914 i Tyskland av Ernst Leitz. Navnet Leica er en kombinasjon av de tre første bokstavene i navnet Leitz, og de to første i «camera» – til sammen «Leica». Selskapet lager utover kameraer også linser, kikkerter, mikroskoper og andre optiske produkter. I det siste har de også hatt sitt merkenavn med på enkelte mobiltelefoners kamera, som for eksempel nyere modeller fra Huawei. Leica er et toppnavn innen profesjonell fotografering, med et stort utvalg av kamerahus, objektiver og tilbehør i alt fra høy til svært høy prisklasse. Leica har også vært det foretrukne kameramerket for mange kjente fotografer. Klassiske Leica-kameraer kan være verdt svært mye penger, med priser på auksjon opp mot nesten tre millioner for sjeldne versjoner.

  • Leica er mange profesjonelle fotografers valg
  • Et stabilt kvalitetsmerke med stort utvalg
  • Kan være svært dyre

Historie

Den første prototypen til et Leica-kamera ble laget i 1913 ved Ernst Leitz Optische Werke. Helt fra starten av, så var Leica-kameraene kompakte, og noen av de første som tok i bruk 35 mm film. Det sies at de første kameraene ble laget med mål om å lage et lett kompaktkamera som brukeren kunne ha med på fjellturer for å ta bilder av landskap. Leica utviklet flere forbedrede versjoner i tiden før andre verdenskrig. Akkurat når det gjelder andre verdenskrig, har Leica en mer stolt historie sammenliknet med enkelte andre tyske selskaper. Ernst Leitz II gjorde en innsats for jøder på flukt og sendte hundrevis til Leicas «salgskontorer» utenfor Tyskland og til en trygg tilværelse. Dette ble senere omtalt som «Leica Freedom Train»

I 1954 lanserte Leica det ikoniske M3-kameraet med typisk Leica-design. Videre har Leica hele tiden bygget på sitt rykte som et stabilt kvalitetsmerke. Det sier ganske mye at når vi skal prøve å beskrive Leicas historie opp gjennom årene, er det relativt få dramatiske hendelser som kommer fram. Det kan for eksempel nevnes at selve selskapet byttet navn til Leica (fra Leitz) i 1986, for å dra nytte av merkevaren enda mer. Det har også vært gjort oppdelinger av selskapene i Leica-konsernet, slik at kameradelen er adskilt fra andre tjenester – som produkter til forskning som mikroskoper og andre produkter, som utstyr for oppmåling av land. Men mer dramatisk har det egentlig ikke blitt. Her finnes ingen konkursbeskyttelser eller tilsvarende, som for Kodak eller Polaroid.

Produkter i nyere tid

Leica er et kameramerke som virkelig har klart seg bra inn nyere tid. Der kjemper som Kodak og Polaroid nesten kollapset eller fikk store problemer i møtet med digitale kameraer, har Leica klart seg fint og holder en posisjon som et kvalitetsmerke med stolte tradisjoner. De har også innovative løsninger og nye kameraer og funksjoner. Hvis du tar en titt på Leicas hjemmeside for kameraer i dag, er det tydelig hvordan merkevaren trekker opp linjer fra historikken tilbake til 1914, med modeller med mange felles designtrekk, men samtidig også nye løsninger som apper. For den vanlige mannen i gaten er det sannsynligvis Leicas kompaktkameraer som er aktuelle, men for profesjonelle og entusiastiske amatører finnes det et ekstremt stort og bredt utvalg av produkter.

Leica har et stort utvalg av profesjonelle og kostbare kamerasystemer. Når vi beveger oss over til for eksempel Leicas S-serie, kan bare kamerahuset koste langt over 100 000 kroner. Det er altså før vi har begynt å se på objektiver, som vi kan bruke en mindre formue på med alle de valgmuligheter som finnes. Mange av produktene fra Leica vil altså være utenfor rekkevidde, til og med for mange profesjonelle fotografer. Men det finnes helt klart et marked – et marked som Leica har klart å posisjonere seg veldig godt i. De har også klart overgangen til den digitale verdenen på en tilsvarende god måte som for eksempel de store japanske kameramerkene. Per i dag ser fremtiden for Leica relativt problemfri ut, med en klar posisjon.

Samarbeid

Leica har inngått flere samarbeid med det som heter co-branding, der noen bruker Leica-navnet sammen med et annet merke. Dette kan være en smart og effektiv måte å dra nytte av verdien på merkevaren i segmenter som en kanskje ellers ikke hadde truffet. For eksempel vil Leica i samarbeid med Huawei treffe mobilkjøpere som nesten helt sikkert ikke ville ha kjøpt et Leica-kameraer uansett. Så lenge denne type samarbeid ikke gir negative assosiasjoner til Leica-merkevaren, vil det være en fordel både for Huawei, som drar nytte av Leica-navnets tyngde, og Leica som får vist fram sin merkevare i en ny sammenheng – og sannsynligvis får godt betalt av Huawei. Det kan jo til og med være at noen Huawei-kunder etter hvert også begynner med fotografering…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *