Nikon

Da Nikon ble stiftet i 1917 var det under et annet navn, nemlig Nippon Kōgaku Kōgyō Kabushikigaisha. Selskapet fikk sitt nåværende navn i 1988 etter at de startet med produksjon av kameraer. Navnet Nikon er i dag et kvalitetsstempel, gjerne spesielt innenfor fotoindustrien, og mange fotografer sverger til kamera og objektiver fra denne produsenten. Et par av deres største konkurrenter er Canon og Sony, spesielt Canon. For mange som skal begynne med fotografi står ofte valget mellom enten Canon eller Nikon.

I starten var Nikon en produsent av optisk utstyr. De produserte ikke egne kameraer, men laget blant annet objektiver for Canon kameraer og andre. Deres optikk ble også benyttet i mikroskoper, kikkerter og periskoper, og de leverte sine produkter blant annet til det japanske militæret. Produktene Nikon leverte til militær bruk var i bred bruk under andre verdenskrig. Det var først etter krigen at Nikon begynte å levere tjenester til det private markedet, og i 1948 kom det første Nikon kameraet.

Nikon i dag

I dag er det i stor grad de digitale kameraene som gjelder. Enkelte sverger fremdeles til filmrull og fremkalling i mytiske mørkerom, men de store pengene for selskaper som Nikon ligger i salg av digitale kameraer og utstyr til disse. Kjøper du først et Nikon kamera med mulighet for bytte av objektiv, er du avhengig av å kjøpe fremtidige objektiv enten fra Nikon selv, eller fra en produsent som leverer objektiv med Nikon festeanordning.

Som nevnt tidligere, Nikon produserte ikke bare kameraer på 1900-tallet, og de produserer heller ikke bare kameraer i dag. Det er gjerne et fotokamera du tenker på når du hører ordet Nikon, men Nikon produserer mye mer. De leverer utstyr til blant annet moderne mikroskoper og røntgensystemer. Dette er viktig, for det at smarttelefoner får stadig bedre kamera har gitt sterk konkurranse til produsenter av fotokameraer som kun er et fotokamera, ikke en mini datamaskin.

Hvor er Nikon?

Som sagt er Nikon veldig mye mer enn fotokameraer, og deres teknologi er å finne innenfor mange ulike bransjer. Blant annet brukes Nikon teknologi under produksjon av flymotorer. Å fly regnes som en av de sikreste måtene å reise på, selv om du befinner deg langt oppe i luften. For at det å fly skal være trygt må alle delene i flyet være til å stole på, og Nikons røntgenteknologi brukes i inspeksjon av flydeler under produksjon.

Nikons teknologi er også å finne i sportens verden. De utvikler nå et system som filmer en idrettsutøver, for så å skape et 3D bilde av personen. Slik kan en i etterkant analysere utøverens bevegelser. Denne teknologien kan brukes innenfor mange ulike idretter, for eksempel innenfor baseball som Nikon selv skriver om på sin hjemmeside, hvor små grep kan utgjøre mye for hastigheten i kast. Det er nærliggende å tro at alpinsport også kan ha nytte av teknologien.

Full frame- eller Crop-kamera?

Når du skal kjøpe et kamera, og du har klart å bestemme deg for hvilken produsent av kamera du ønsker å gå for, må du bestemme deg for om du skal kjøpe et kamera med fullformat eller «crop»-linse, og Nikon leverer begge løsninger. En «full frame»-sensor er like stor som en 35 mm filmrute. En crop-sensor er alle sensorer som er mindre enn dette. Hva du skal velge bunner ut i hva du forventer av et kamera.

Fullformat kamera har bredere synsvidde, og du får mer med i bildet. Du kan se for deg en firkant inni en firkant, hvor den mindre firkanten er crop-sensoren. Fordi en crop-sensor kutter noe av bilde får du en større brennvidde. Det betyr, at en 50 mm-linse på et tradisjonelt crop-kamera vil oppleves som en linse på for eksempel 75 mm. Det nøyaktige tallet avhenger av den såkalte multiplikatoren. Et fullformat kamera er som regel dyrere enn et typisk crop-kamera.

Samfunnsansvar

Som mange andre store selskaper er også Nikon opptatt av å ta sitt samfunnsansvar på alvor. I dette ligger det mye, men vi kan nevne deres satsning på utdanning i Laos, hvor de har en stipendordning for mindre heldige barn. Nikon skriver selv på sin hjemmeside at Laos er et av de minst utviklede landene i Asia, og at kun 60 % av befolkningen går videre til ungdomskolen etter å ha fullført barneskolen. Det er for få skoler, og skolene trenger vedlikehold.

Kort fortalt

Nikon har vært i bransjen siden 1917. De har utviklet seg fra å i stor grad levere utstyr til det militære til å levere utstyr til både privatpersoner og industri, og deres komponenter brukes innenfor et bredt spekter av produkter. Nikon er fotografens venn, men i en tid hvor salget av tradisjonelle kameraer faller har de klart å finne nye inntjeningsmuligheter. Det vil produseres Nikon kameraer også i fremtiden, og hvem vet hva annet de kommer med. Kanskje roboter?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *