Polaroid

Den velkjente klassikeren Polaroid!

Polaroid Corporation ble grunnlagt helt tilbake i 1937 av Edwin Land, en vitenskapsmann og oppfinner som var med selskapet helt fram til 1980-tallet. I tillegg til Polaroid-kameraet, så kjenner de fleste til Polaroid-navnet fra solbriller, og det var med ulike produkter basert på polariserende materialer selskapet ble startet opp. Det var først i 1948 at det første Polaroid-kameraet ble lansert. Etter hvert ble konseptet med et kamera som produserer bilder umiddelbart synonymt med Polaroid.

Polaroid som selskap og merkevare har også klart å overleve. Per i dag så får du faktisk kjøpt nye modeller, Polaroid Originals, av klassiske Polaroid-kameraer. Det passer bra inn i retro trender i samfunnet, og ser ut å ha truffet bedre enn andre moderne produkter som Polaroid har prøvd å lansere. I det hele tatt har Polaroid klart seg noe bedre på kameramarkedet enn giganten Kodak, som fullstendig kollapset når skiftet til digitale produkter traff markedet.

Historie

Selskapet Polaroid ble som nevnt grunnlagt i 1937. Men det var først i 1943 at Edwin Land begynte å jobbe med et kamera som produserer bilder umiddelbart. Det var den tre år gamle datteren til Land som på ferie spurte hvorfor bilder de tok ikke var tilgjengelige med en gang. Allerede i 1947 kunne Land vise fram den første Polaroid-filmen, og i 1956 hadde Polaroid produsert en million kameraer og hadde distribusjon i hele 45 land.

I 1963 ble Polaroid-film i farger lansert og suksessen fortsatte med nye kameramodeller. I 1976 prøvde Kodak å lansere sin egen versjon av kamera med bilder som ble klare med en gang, men ble saksøkt av Polaroid. Resultatet ble at markedet for denne type kameraer vokste, og til slutt var det Kodak som tapte kampen og måtte avslutte produksjonen og betale erstatning til Polaroid. Men konkurransen fra Kodak var det minste problemet for Polaroid.

Kriser og kontroverser

I løpet av 1980- og 1990-tallet skjedde det mye som påvirket markedet for Polaroid sine produkter. Først ble ulike former for videokameraer introdusert. Polaroid hadde et produkt for umiddelbar fremkalling av video, men det ble aldri noen suksess. Videre så ble det vanlig med rask fremkalling av vanlig film, og i løpet av en time kunne folk ha bildene klare hos fotograf. Dette gjorde behovet for umiddelbare bilder mindre. Og så til slutt traff digitalkameraer markedet.

I 2001 søkte Polaroid om konkursbeskyttelse. I årene som fulgte var det mange kompliserte prosesser med ulike eiere og lisensiering av merkenavnet Polaroid. I løpet av denne turbulente perioden ble det produsert en rekke ulike produkter, til og med TV-er og DVD-spillere, under Polaroid-navnet. Selskapet Flextronics kjøpte utstyret for produksjon av Polaroid-kameraer og film, men avsluttet produksjonen av film i 2009. I perioden fram mot 2017 ble det også produsert digitalkameraer under Polaroid-navnet.

Produkter i nyere tid

Noen Polaroid-produkter har også vært å finne i Norge i nyere tid. I tillegg til Polaroid Originals som vi kommer tilbake til straks, så kan vi nevne en del ulike varianter av kameraene Polaroid Snap, Polaroid Mint og Polaroid Pop. De fleste av dem med innebygget mulighet å skrive ut bilder umiddelbart. Det har også vært egne printere for bilder tilgjengelige under Polaroid-navnet i Norge, uten at de ha blitt spesielt populære på markedet.

Et annet produkt fra Polaroid er actionkameraet Polaroid Cube. Dette ble heller aldri noen stor suksess og ser i dag ut til å være utsolgt hos de fleste nettbutikker. For mange er det sannsynligvis fortsatt den klassiske Polaroid-opplevelsen med umiddelbare bilder på det klassiske Polaroid-papiret som er lokkende. Per i dag finner vi faktisk mange ulike varianter av Polaroid-film hos for eksempel Elkjøp. Til relativt høye priser, men likevel. Og dette fører oss til Polaroid Originals.

Polaroid Originals

I 2017 ble Polaroid Originals lansert. Den polske investoren Oskar Smołokowski kjøpte Polaroid, og selskapet Impossible som han allerede eide ble døpt om til Polaroid Originals. Dette er en serie med ganske spennende analoge produkter, inkludert film som passer til både de nye modellene og originale Polaroid-kameraer. For lojale tilhengere av merket, så er dette veldig gode nyheter, da de etter noen års pause faktisk har film som passer til klassiske Polaroid-kameraer tilgjengelig igjen.

Oppsummering

På mange måter så føles det som at Polaroid-merkevaren har gjenoppstått, basert på det siste av en rekke ulike oppkjøp. Med Polaroid Originals og film som passer de klassiske kameraene, så er produsenten tilbake til noe som fungerer og passer merkevaren. Vi får håpe at dette blir en stabil løsning som gjør at entusiaster som elsker Polaroid-kameraene har trygg tilgang til film i lang tid fremover, og kan ta mange flere klassiske Polaroid-bilder som fremkalles umiddelbart.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *