Zenit

Zenit – en kraftpakke i beste russiske ånd

Zenit har lenge vært anerkjent for å produsere veldig tunge, godt bygde russiske 35 mm SLR-kameraer med sjarm som reflekterer dette. Kvaliteten er god, og kameraene er kjent for å være brukervennlige. De skal både være lette å reparere, og lette å bruke for de fleste. Det betyr at Zenits kameraer er gode for nybegynnere innen den analoge kamera-verdenen. Zenit M har nylig blitt kunngjort, og vil bli Zenit sitt første digitale kamera i samarbeid med Leica.

Alle Zenit sine kameraer blir produsert av KMZ i byen Krasnogorsk i nærheten av Moskva, og har blitt produsert her siden 1952. På 1970-tallet endte BelOMO opp som produsent. Selv om det kan være vanskelig å finne konkret informasjon om produsentene, virker det som at du med litt arbeid kan finne nettsteder hvor disse kameraene kan bli produsert som nye. Alle typer kameraer som finnes på markedet kan bli funnet som en russisk avart – ofte billige og solide.

Tidligste Zenit

Det første kameraet var basert på et Zorki sitt målsøkerkamera, som igjen er en direkte kopi av en Leica II. Primitive modifikasjoner ble gjort slik at Zorki-kameraet ble gjort om til et SLR-kamera, og slik er starten til merket Zenit satt. Et kjennetegn for Zenit sine kameraer, er at de er produsert på en veldig simpel og nesten primitiv måte. Ved bruk av tunge materialer, uten tanke på vekt eller mulig mangel på ønskede funksjoner, fører dette til fristende rimelige kameraer.

Når Zenit først prøvde seg på litt mer kompliserte kameraer, var dette for mye for det sovjetiske markedet, da dette ble for dyrt og komplisert. På grunn av dette gikk de tilbake til å produsere det som regnes som brukervennlige kameraer med gode spesifikasjoner for tiden. Som en del av Zenit 4-, 5- og 6-familien, ble Zenit 4 det første sovjetiske motordrevne kameraet, og det første sovjetiske kameraet med et objektiv som hadde muligheter for zooming.

Herlige russiske kopier

Etter andre verdenskrig ble Tyskland splittet inn i seksjoner, hvor én av disse seksjonene ble kontrollert av nåværende Russland. Ettersom Tyskland hadde en stor industri innen produksjon av kameraer, ble de tvunget til å gi opp alle patenter og design de hadde. Dette førte til starten av Sovjetunionens kameraproduksjon, hvor kameraene enten var kopier eller var veldig like de allerede produserte tyske modellene. Kvaliteten på disse kameraene kan variere, hvor flere gode Zenit-kameraer ble produsert.

Disse russiske kameraene virker alltid til å være fryktelig mye billigere enn de mer etablerte merkene du kan se på markedet. Et russisk kamera med ofte samme funksjon som et dyrere kamera, kan være opptil ti ganger så billig. Zenit ble tidlig i sin karriere produsert under samme tak som Zorki-kameraene KMZ også produserte, hvor begge er gode eksempler på merker som kopierte tyske modeller. Det kan tenkes at produksjonen ble mye lettere på grunn av dette.

En Zenit for alle

Zenit er anerkjent for å være gode kameraer for nybegynnere eller entusiaster – rett og slett gode kameraer stort sett. Ikke minst er de kjent for sin solide byggekvalitet og vekten til kameraet som tilsier dette. Spesielt de senere modellene fra 1970-tallet og utover er kjent for å være brukervennlige, der du lett kan skifte film – selv om du er nybegynner. Kameraene fra denne tiden, spesielt Zenit E, er også kjent for å fungere godt med objektiv fra over hele verden.

Zenit E er bare ett av de mest populære og anbefalte Zenit-kameraene. Dette kameraet har ikke batteri, men er heller soldrevet. Dette kameraet bruker ikke automatiske objektiv, og du trenger mest sannsynlig en lysmåler for å få mest mulig ut av kameraet. Om du ønsker automatisk objektiv kan Zenit EM være et bedre alternativ, og det bruker heller ikke batteri. Zenit 12XP har en innebygget lysmåler, men bruker batterier. Dette er bare et lite eksempel på hvor stort mangfold Zenits kameraer har.

Sjeldne modeller

Mangfoldet er stort, og du kan finne modellene til utrolig billige priser. Jakter du på internett kan du finne disse kameraene til så lite som noen hundrelapper. Selv om mange av disse er billige, finnes det også veldig unike modeller som igjen blir veldig dyre. På grunn av naturen til produksjonen rundt disse kameraene, finnes det modeller det er produsert utrolig lite av. Forskjellen kan bare være en logo eller lignende, men disse eksklusive kameraene er utrolig sjeldne.

Zenit sin fremtid starter med Zenit M

I 2005 stengte KMZ ned all produksjon – helt til nå. I 2018 ble Zenit M kameraet annonsert, Zenit sitt første digitale målsøkerkamera. Dette er gjort i samarbeid med Leica, hvor innmaten i kameraet derfor er den samme som i et Leica-kamera, men hvor utseendet og følelsen av kameraet er tatt rett fra de eldre Zenit-kameraene. Zenit M er produsert i begrenset antall og derfor veldig unik på markedet. Dette er også starten på fremtidige Zenit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *